I denne saken har vi samlet svar på noe av det mange lurer på i forbindelse med dommen fra Oslo tingrett
Hvilken betydning har dommen?
Det er likevel viktig at dommen åpner for at kryssavl vil kunne være egnet til å gjøre avlen lovlig. Ved å krysse inn andre gener på en måte som kompenserer for utfordringene skapt av den historiske avlen, vil dette antagelig kunne skje innenfor lovens rammer. Cavalier-klubben har tidligere fått innledede godkjennelse for å starte et kryssavlsprosjekt av den engelske kennelklubben. En endelig dom vil derfor ikke innebære en sluttstrek for rasene så lenge helseutfordringene faktisk blir tatt på alvor.
Betyr dommen at cavalier og bulldog nå kan avles i uregistrerte former?
Er forbudet gjeldende fra nå?
Etter dommen er det vanskeligere å være uenig. Det er likevel først når dommen blir rettskraftig (altså ikke anket eller avgjort endelig av høyere instans) at det blir endelig avklart at § 25 må forstås som et forbud slik Dyrebeskyttelsen Norge mener.
Åpner dommen opp døra for undergrunnsavl, smugling, ulovlig import og valpefabrikker?
Dyrebeskyttelsen Norge tror tvert imot at økt fokus på hundenes helse vil gjøre valpekjøpere mer bevisste på hva de kjøper. Dyrebeskyttelsen Norge jobber aktivt mot både valpefabrikker og ulovlig import.
Kan dommen brukes til å forby nesten alle raser?
Dommen kan likevel brukes til å si noe om hvordan man skal vurdere om andre raser er i samsvar med dyrevelferdsloven § 25 eller ikke, ettersom dommen inneholder flere generelle uttalelser om forståelsen av dyrevelferdsloven.
Hvordan har dommen overføringsverdi til andre raser? Andre arter?
Dyrebeskyttelsen Norge valgte naturligvis to av de sykeste rasene når de gikk til søksmål. Dyrebeskyttelsen Norge har ikke gjort noen vurdering av om det er andre raser som rammes av forbudet eller om andre arter rammes, men det er klart at det er enkelte andre hunderaser som har tilsvarende utfordringer som cavalier og engelsk bulldog. Særlig er pusteproblemene til engelsk bulldog minst like fremtredende hos fransk bulldog og mops.
Dyrebeskyttelsen Norge ønsker ikke å kjøre flere slike saker i retten. Vi ønsker varige endringer som sikrer at alle hunder avles med god funksjon og helse.
Kan dommen brukes mot dyr i landbruket?
Dyrebeskyttelsen Norge har ikke gjort noen vurdering av om det finnes dyr i landbruket som «rammes» av Oslo tingretts dom og har ingen planer i den retning.