Skip to main content
Nyheter

Pressemelding: Krever forbud mot fyrverkeri i privat regi

Av 21. desember 2020mai 2nd, 2023Ingen kommentarer
Redd hund. Foto: Shutterstock

Dyrebeskyttelsen Norge og øyelege Nils Bull krever at dagens lovverk endres og forbud mot bruk av fyrverkeri i privat regi innføres. Organisasjonen lanserer nå en underskriftskampanje mot fyrverkeri for å vise folkets misnøye overfor beslutningstakerne.

Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge. 
V ed inngangen til nytt år oppleves det lovløse tilstander i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri. Overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus, Nils Bull og, Dyrebeskyttelsen Norge krever at Justis- og beredskapsdepartementet fjerner dispensasjonen for bruk av fyrverkeri i privat regi. Dette for å skåne dyr, mennesker og miljøet.

 

Bakgrunn

I dag er det tillate tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, mellom kl. 18:00 på nyttårsaften og til kl. 02:00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor svært vanskelig å skjerme dyr og mennesker som påvirkes negativt denne dagen. I tillegg er det mange som bruker fyrverkeri allerede når salget begynner 3. juledag og langt uti det nye året, selv om dette er forbudt.

Det er svært mange dyr som lider på nyttårsaften og i dagene før og etter nyttårsaften, når det smeller helt uten forvarsel. Fyrverkeris fører til både lidelse og død hos dyr hvert eneste år. Er fyrverkeri virkelig verd denne enormt store kostnaden? Spør Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

 

Skader og dyr på rømmen

Nils Bull har registrert øyeskader forårsaket av fyrverkeri de siste 15 årene.

Forrige nyttårsaften var det 14 personer som fikk øyeskader, derav to gutter. En av de skadde deltok trolig i fyrverkerikamp. Vi har sett økende bevisst misbruk av fyrverkeri de siste årene, både med gatekamper og avfyring inne på skoler, sier Bull. Eneste måten å forebygge dette på er å hindre tilgangen.

Det er ikke bare mennesker som utsettes for skader ved bruk av fyrverkeri. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2020, døde en hest som følge av skadene den pådro seg da den ble skremt av fyrverkeri, i tillegg til en drektig ku i Arneberg som døde som følge av stress.

Vi vet svært lite om omfanget av skader på dyr, men det er sannsynlig at halvparten av hundene våre lider av lydfobi og dødsangst på nyttårsaften, i tillegg vet vi at kyr og andre husdyr blir stresset og kan dø. I fjor var det både en hest og en ku som døde som et resultat av fyrverkeri. Vi må anta at ville dyr også opplever ekstrem frykt når det smeller på alle kanter.

Pengene vi bruker til fyrverkeri kan brukes på mye bedre måter. Jeg vil oppfordre alle til å bruke fyrverkeripengene på noe som gir glede på en annen måte. I år er det så mange som har hatt en vanskelig tid, hva med å bruke penger noe som kan glede andre, oppfordrer Roaldset.

 

Oppfordrer til alternativ feiring

Dyrebeskyttelsen Norge ber om at hver kommune utarbeider en plan for felles markering av årsskiftet i minuttene rundt midnatt 31. desember, og ser på muligheten til å innføre lokale forbud mot fyrverkeri i privat regi, slik det er anledning til i henhold til i Forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff.

Vi anmoder Justis- og beredskapsdepartementet og landets kommuner å se blant annet til Sverige, hvor flere kommuner tilbyr alternativ feiring i form av lysshow, som sparer både mennesker, dyr og miljøet.

 

SIGNER VÅR UNDERSKRIFTSKAMPANJE FOR FORBUD MOT FYRVERKERI I PRIVAT REGI HER

Vi ønsker å høre fra deg!
Vet du om dyr som har blitt skadet under årets nyttårsfeiring? Send bilder og historier til oss på post@dyrebeskyttelsen.no

 

Kontakt:

Nils Bull, Overlege, Øyeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, tlf 97736542 e-mail: nils.bull@helse-bergen.no

Åshild Roaldset, Dyrebeskyttelsen Norge tlf 47 45 88 44, e- mail: aashild@dyrebeskyttelsen.no

 

Støtt vårt arbeid – bli medlem!

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel