Skip to main content
Artikkel

Matspalte julen 2020

Matspalte julen 2020. Chiliolje, krydret tyttebærolje og urtesalt. Foto: Annette Bjørndalen Søreide

Spiselige julegaver

Da er det straks den tiden av året igjen, hvor man skal prøve å finne ut av hva folk ønsker seg til jul. Kjenner du en del mennesker som allerede «har alt», kan spiselige gaver være en flott idé. Forskning viser likevel at mange spiselige gaver aldri blir spist, som dessverre fører til matsvinn. Derfor har vi laget gaver som naturlig vil passe inn i alle kjøkken, og som øker sjansen for at gaven blir brukt.

Urtesalt

Har du fortsatt mye friske urter i kjøkkenhagen, eller nettopp kjøpt krydderurter som bare visner hen på kjøkkenbenken? Da er urtesalt den perfekte redningen! Her kan du mikse og prøve deg frem så mye du vil. Oppskriften gir til flere små glass, øk mengde salt og prøv deg frem med mengde urter – alt ettersom hvor mange glass du ønsker å fylle med salt.

Du trenger:

  • 2 dl grovsalt (ikke vær fin på det, kjøp gjerne den rimeligste varianten på butikken)
  • 2 gode håndfuller ferske urter – her bruker jeg basilikum og timian
  • Stekebrett med bakepapir

Fremgangsmåte:

  1. Hvis urtene er våte, legg disse på et kjøkkenhåndkle og la de tørke.
  2. Finhakk urtene og bland sammen med saltet i en kjøkkenmaskin/blender eller morter.
  3. Bland sammen til urtene er godt blandet inn sammen med saltet.
  4. Legg urtesaltet utover stekebrettet på bakepapir og la det lufttørkes – gjerne over natten. Du kan også la det tørkes i ovn på 50 grader et par timer. Ha en sleiv i ovnsdøra under prosessen.
  5. Når alt er tørt, kan du helle saltet over på rene, små glass med et lufttett lokk. Om saltet har blitt klumpete/hardt av tørkingen, bruk en morter/hakk med en sleiv for å få det fint før du heller over på glass.

Hvis urtesaltet oppbevares mørkt og tørt (kjøkkenskap), vil det kunne ha lang holdbarhet.

Chiliolje

Smakstilsatte oljer kan brukes til pizza, pasta, salater og til annen matlaging.

Du trenger:

  • Glass med tørket chiliflak
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1-2 Birds Eye/Rawit fersk chili til pynt i oljen etter at du har helt over på flasken.
  • 2,5 dl god olivenolje.
  • Glassflaske med lufttett kork

Fremgangsmåte:

  1.  Varm opp olivenoljen til den begynner å ryke, men ikke så varmt at alt svir seg. Hell i chili og hvitløk, trekk vekk kasserollen fra platen og la det kjøles helt ned.
  2. Hell over oljen på rene, glassflasker med en god og lufttett kork. Tilsett 1-2 Birds Eye chilier som pynt. Birds Eye er en veldig sterk chili, så smak deg frem, om du tør.
  3. La det stå i minst et par dager før smaking/eller du gir det bort til noen.

Hjemmelaget chiliolje kan ha lang holdbarhet om du bruker tørket chili. Ved bruk av fersk chili, vil chilien kunne mugne om den ikke lengre er dekket av olivenoljen. Etterfyller du olivenolje etter hvert som den brukes, vil chilien holde seg lengre, men smaken vil også bli mildere etter hvert.

Krydret tyttebærsyltetøy

Høsten brukes hos oss til å sanke både bær og sopp. Har du plukket en del tyttebær i år, er dette en gylden mulighet til å lage tyttebærsyltetøy. Her har jeg laget
en krydret variant som passer perfekt til jul, både som tilbehør til middag og som topping på is eller riskrem.

Du trenger:

  • 500 g tyttebær
  • 1,5 dl vann
  • 1 kanelstang
  • 1 ts allehånde
  • 2-3 nellik
  • 250 g sukker

Fremgangsmåte:

  1. Kok opp tyttebær og vann i 15 minutter, sammen med krydderne. Legg gjerne krydderne i en pepperholder og kanelstangen surret inn i gasbind i gryta, slik
    at det er enklere å få ut krydderne og kanelstangen fra tyttebærene etter koking.
  2. Trekk kasserollen til siden, og rør inn sukkeret etter at krydderne er fjernet.
  3. La syltetøyet avkjøles helt, før det helles over på rene glass med et lufttett lokk.

Oppbevares syltetøyet i kjøleskap, vil det ha lang holdbarhet – +/- 6 måneder.