Skip to main content
search
0
Nyheter

Pressemelding – Roper varsko etter ekstremsommer

Av 11. september 2020mai 2nd, 2023Ingen kommentarer
Kattungene Pilgrim og Ponzu ble reddet fra Røst. Foto_Frida Pettersen_Dyrebeskyttelsen Norge Bodø

På tross av at flere har måtte holde seg hjemme denne sommeren, har antallet dyr som har måtte få hjelp av Dyrebeskyttelsen Norges 27 lokalavdelinger eksplodert. Organisasjonen krever at myndighetene tar grep for å ivareta dyrenes lovfestede rettigheter.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
Obligatorisk ID-merking er den naturlige løsningen på dette problemet. ID-merking plasserer ansvaret for dyret hos dyreeier, der det hører hjemme. Dette betales av dyreeier og er en engangskostnad. Det er på tide at politikerne får på plass dette enkle tiltaket for å beskytte dyrene våre, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Kolonier med hjemløse dyr

Flere av lokalavdelingene har hatt mye å gjøre denne sommeren grunnet dumping av dyr og kolonier av katter som blir funnet rundt om i landet. Flere av disse koloniene kan sies å være en dumpingplass for katter og kaniner som ikke lengre er ønsket, da det dukker opp nye individer med jevne mellomrom. Katter og kaniner som bor i kolonier er ofte preget av generasjoner med innavl og helseskader, og mange av dem er dessverre i så dårlig forfatning at de må avlives.
Mange katteeiere og generelt de som besørger matressurser til en katt, tilbyr dette utendørs. Det gir en god grobunn for ansamling av både eide katter og katter som er kommet vekk fra hjemmet sitt. Slik oppstår kattekolonier. Det kan komme en eller to katter til matfatet som står ute, og i løpet av kort tid kan det fødes kattekull. Dette kan gjentas flere ganger i løpet av en sesong og innen kort tid kan en liten katteforsamling eskalere til en stor koloni. Opphavet til en koloni er enkelt. De har alle vært eide eller er etterkommere fra en eid katt som har vært usterilisert, forklarer Inger Johanne Graff, styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland.

Krever tiltak fra myndighetene

Å hjelpe hjemløse og dumpede familiedyr er en evig runddans for organisasjonens lokalavdelinger, så lenge ikke myndighetene stiller strengere krav til dyreeiere og de som omsetter dyr. Forslaget om innføring av obligatorisk ID-merking av familiedyr har vært oppe på Stortinget i flere omganger, senest i våres. Forslaget ble igjen nedstemt, noe som viser liten politisk vilje til å øke dyrevelferden for landets familiedyr.
Det er mange som burde tatt ansvar for hjemløse dyr og dumping, men disse dyrene blir sviktet av alle. Når de kommer på avveie, er det vanskelig eller umulig å finne eier og dyrevelferdsloven beskytter ikke umerkede dyr på avveie. Sommerens rekordtall fra funnet- og savnet-siden til Dyrebar.no og erfaringene til våre lokalavdelinger viser det store behovet for merking av alle familiedyr, sier Roaldset.

 

 

Fylkesvis oversikt over kjæledyr på rømmen i Norge

Fylke Dyr registrert savnet Dyr funnet, og eier er ukjent Totalt antall registrerte dyr på rømmen
Viken 882 356 1238
Oslo 237 203 441
Innlandet 195 100 295
Vestfold og Telemark 295 82 377
Agder 120 47 167
Rogaland 283 164 447
Vestland 284 121 405
Møre og Romsdal 67 12 79
Trøndelag 283 209 492
Nordland 10 5 14
Troms og Finnmark 19 1 19
Svalbard og Jan Mayen 0 0 0

Kilde: https://dyrebar.no/savnet/ og https://dyrebar.no/funnet/(Oppdaterte tall fra Dyrebar.no – 10.09.2020)

Støtt vårt arbeid – bli medlem!

Statistikk 2019 – Stor pågang av hjemløse dyr

Signer oppropet for obligatorisk ID-merking av familiedyr

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel