Skip to main content
search
0
Nyheter

Ikke lenger et avlsmÄl med mange lam

Sau med lam pÄ utmarksbeite. Foto: Pixabay.

Det er ikke lenger et avlsmÄl Ä Þke lammetallet hos Norsk Kvit Sau. Dette er en utvikling i riktig retning, men det er fortsatt mange utfordringer for den norske sauen som mÄ settes pÄ dagsorden, for Ä bedre deres dyrevelferd.

Tekst: Birgitte Fineid, veterinÊrfaglig rÄdgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
N orsk Sau og Geit melder om at det ikke lenger er et avlsmÄl Ä Þke lammetallet hos Norsk Kvit Sau. Dette er en utvikling i riktig retning, som vil vÊre positivt for norske sÞyer og lam. Selv om dette er et godt tiltak for Ä bedre dyrevelferden, finnes det fortsatt andre utfordringer for den norske sauen som mÄ settes pÄ dagsordenen.

Inne hele vinteren og ute pÄ egenhÄnd sommerstid

De aller fleste norske sauer stÄr innendÞrs hele vinteren i binger som gir liten mulighet for normal bevegelse, som de til gjengjeld fÄr i bÞtter og spann i sommerhalvÄret. Tap av sau pÄ utmarksbeite er en gjenganger hvert Är. Selv om deler av tapene kan tilskrives fredet rovvilt, dÞr den stÞrste andelen av sauene pÄ beite av andre Ärsaker. Dette skyldes blant annet parasitter, fluelarver, forgiftninger, pÄkjÞrsler og andre skader.
Norsk Kvit Sau er en rase som er avlet for Ä bevege seg spredt, noe som medfÞrer at det er vanskelig Ä gjete dyrene. Den er heller ikke egnet til Ä klare seg selv i omrÄder med rovvilt. Dyrebeskyttelsen Norge mener det bÞr vurderes overgang til andre saueraser som har bedre forutsetning for god dyrevelferd pÄ utmarksbeite. Dersom sau skal vÊre en del av lÞsningen for norsk landbruk, mÄ dyrevelferden bedres og bÞndene mÄ fÄ tilskudd for Ä gi sauene gode liv.

Tiltak for Ă„ hjelpe sauen

Du som ferdes der det gÄr sau pÄ beite, kan bidra for Ä bedre dyrenes velferd. Alle har hjelpeplikt dersom man treffer pÄ dyr som er Äpenbart sykt, skadet eller hjelpelÞst etter dyrevelferdsloven § 4.
Husk at i tillegg til ordinĂŠr bĂ„ndtvang, skal hunder holdes i bĂ„nd der det gĂ„r sau ogsĂ„ etter 20. august. Årlig hĂžrer vi dessverre om sau som jages og drepes av lĂžse hunder. Rydd opp etter deg nĂ„r du er ute pĂ„ tur, bĂ„de sauen og andre dyr kan skade seg pĂ„ sĂžppel som etterlates i naturen. Dersom du ser en sau som trenger hjelp eller du er usikker pĂ„ om den kan vĂŠre syk, ta kontakt med bonden eller politiet i omrĂ„det du befinner deg.

StĂžtt vĂ„rt arbeid for dyrs velferd – bli medlem

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til Ă„ benytte andre tilbud. Derfor er vi nĂždt til Ă„ stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinĂŠr, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring pĂ„ sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. StĂ„r du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad rĂžntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfĂžrer ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. SpĂžr om du er usikker.
  • Vi anbefaler Ă„rlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfĂžlging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker pÄ om du oppfyller kriteriene, Þnsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imÞtekommende og hyggelige, og Þnsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, sÄ vil vi svare deg sÄ fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespĂžrsel