Skip to main content
search
0
KronikkNyheter

«Clickbaits» er et usselt triks i disse coronatider

Av 30. mars 2020mai 10th, 2023Ingen kommentarer
Katt på fanget som får kos. Foto: Pixabay.

Den 27. mars publiserte Dagbladet en sak med påstand om at en katt var smittet med coronavirus. Kort tid etter kjørte VG på med en liknende sensasjonell sak. Selv om disse sakene har blitt revidert i etterkant, fortsetter disse feilaktige fremstillingene å spre seg viralt.

Tekst: Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Pixabay.
D et pågående Covid-19-viruset tar mesteparten av spalteplassen i nasjonale og internasjonale medier om dagen, som er forståelig. Det er likevel kritikkverdig at mediene prøver å skape sensasjonelle nyhetssaker, som kan føre til dårlig velferd for våre familiedyr. Det kommer stadig «rykter» om at familiedyrene våre utgjør en smittefare for oss mennesker, selv om det hittil ikke foreligger noen konkrete bevis for dette. Dette er både spekulativt og kan bli svært farlig for våre dyr.

Forhold dere til myndighetenes anbefalinger

Myndighetenes råd med tanke på hygiene og våre familiedyr er som før; vask hendene før og etter at du har tatt på dyret ditt og ikke la dyret slikke deg i ansiktet. Ta dyret ditt med til veterinæren om det blir sykt. Dersom myndighetenes anbefaling skulle endre seg, må pressen lytte til våre fremste fagmiljøer og la beskjeden fra myndighetene være hovedbudskapet.
I går skrev Veterinærinstituttet på sine nettsider: «Det er ingen mistanke om at kjæledyr eller husdyr kan utgjøre en smittekilde for Covid-19 hos mennesker eller dyr. Du trenger derfor ikke være redd for å bli smittet av dyr.» Det er dette budskapet pressen bør omfavne og formidle videre. I stedet ser vi at både VG og Dagbladet har valgt en mye mer spekulativ formidling i denne saken.

Skaper unødvendig frykt

I dag sitter mange isolert i sine hjem; vi er lydige deltakere i den viktige nasjonale dugnaden for å beskytte oss selv og andre fra coronasmitte, og ikke minst for å skåne helsepersonell som står i førstelinje og som hjelper alle syke. Vi har fått hverdagen snudd opp-ned og mange lider av en eller annen form for «brakkesyke». Noen av oss lider mer enn andre. De fleste av oss er bekymret for en sårbar person som tilhører en risikogruppe, og som vi ikke har råd til å miste. At vi i tillegg skal bekymre oss for om våre familiedyr er en risiko for vår helse, bør vi kunne være foruten. Saker som dette bør ikke slås stort opp i media, uten at det kommer fra våre fagmiljøer eller myndighetene.
Fra andre land vet vi at mange familiedyr har blitt avlivet eller regelrett drept, i frykt for at de skal spre coronasmitte. I disse dager er vi er midt oppi den verste tiden på året når det gjelder katter som blir skutt på utendørs, og vi trenger ikke at pressen bærer ved til dette bålet. Det Norge trenger nå i disse vanskelige tider, er en presse som støtter opp om vår felles dugnad og som formidler myndighetenes råd. Pressen må vise forståelse for at det er vanskelig å tolke dagens mediebilde og vanskelig å sortere råd, «fake news» og konspirasjonsteorier.
Dette er med andre ord ikke en god tid for kreative overskrifter og «clickbaits». Pressen bør også støtte opp om solidaritet, den nasjonale dugnaden og myndighetenes råd.
Les også:

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel