Nyheter

Black Friday-kampanje!

Av 28. oktober 2019 november 29th, 2019 4 kommentarer
Infobilde om kastreringskampanjen til Dyrebeskyttelsen Norge på Black Friday - 29. november

Dyrebeskyttelsen Norge gjentar suksessen for 3. året på rad: Fredag 29. november setter vi fokus på kastrering og ID-merking av hann- og hunnkatt.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
D yrebeskyttelsen Norge hadde i fjor et samarbeid med ulike dyreklinikker og veterinærer rundt om i Norge om pakketilbud på kastrering og ID-merking av katt. Vi gjentar kampanjen også i år, og håper at flest mulig katteeiere tar initiativ til å kastrere og ID-merke sin katt for å øke dyrevelferden.

På tide med kastrering

Har du en katt i hus som ikke er kastrert og ID-merket?
På denne tiden av året vil mange av de kattungene som ble født sommerstid være kjønnsmodne og bør derfor kastreres og ID-merkes – før du lar katten få oppholde seg utendørs.

Vil mytene til livs

Mange er dessverre av den oppfatning at hunnkatter skal ha minst ett kattekull før den kan kastreres. Dette stemmer ikke. Det anbefales at alle katter som skal ikke skal brukes til spesifikk avl, og som skal bevege seg utendørs, kastreres for å forhindre uønskede kattunger og spredning av sykdom.
En kastrert katt kan få mindre jaktinstinkt og holder seg nærmere hjemmet sitt. En kastrert katt slåss mindre ettersom den hverken leter etter en partner eller prøver å utvide territoriet sitt.
En ukastrert hunnkatt kan i praksis få 2-3 kull hvert eneste år, og hvert kull er en påkjenning for kattemor. Eier av kattemor blir juridisk eier av alle kattungene som denne katten får.

Reduserer hjemløshet gjennom kastrering og ID-merking

Mange sykdommer smitter gjennom parring og slåssing, blant annet Felint imunnsviktvirus (FIV/Katteaids). Ved å kastrere katten din reduserer du sannsynligheten for slåssing og dermed også smitte av disse sykdommene. Kastrering stanser i tillegg reproduksjonen, og vil på denne måten forhindre enda flere hjemløse dyr.
Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler alle å ID-merke dyrene sine. Dersom dyret ditt er ID-merket og kommer på avveie, vil du som eier kunne spores opp og kontaktes. Mange av de dyrene som får hjelp av Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger hvert år har på et tidspunkt hatt et hjem, de enten har kommet bort fra eller blitt kastet ut fra. ID-merking øker altså sjansen for gjenforening og gjør det i tillegg mulig å spore opp eiere som har mishandlet, vanskjøttet eller dumpet dyret sitt.

Markering foran Stortinget for å kreve obligatorisk ID-merking

I tillegg til kastreringskampanjen kommer vi i år til å ha en markering på Eidsvolls plass utenfor Stortinget fredag 29. november kl. 12. Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) kommer for å motta både vår underskriftskampanje for lovpålagt ID-merking av katt samt 8000 kosedyr, som symbol på alle de dyrene som fikk hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge i 2018. Landbruksministeren vil i tillegg motta en «faktura» på 22 millioner kroner for kostnadene ved vårt arbeid med dyr i nød dette året.
Dyrebeskyttelsen Norge får svært lite offentlig støtte til sitt arbeid. Siden myndighetene selv gjør svært lite for å redusere antallet hjemløse dyr, krever vi nå at de tar sitt ansvar for dyrevelferden på alvor og innfører obligatorisk ID-merking av familiedyr (hund, katt og kanin). Tenker du som oss, og mener at det er på høy tid med obligatorisk ID-merking av katt? Signer vårt opprop! Hver stemme teller og går direkte til Landbruksministeren denne dagen.
Dyrebeskyttelsen Norge trenger fortsatt kosedyr til denne markeringen, og har du noen kosedyr du ikke bruker lenger, kan disse sendes til vårt kontor: Konows gate 5, 0192 Oslo.

Hvordan kan jeg delta i Black Friday-kampanjen?

Ta kontakt med den av våre 27 lokalavdelinger som holder til nærmest der du bor, og hør med dem om hvilke veterinærklinikker som er med på kampanjen. Oversikt over våre lokalavdelinger finner du her. Du finner også en oversikt nederst i denne saken. Oversikten oppdateres kontinuerlig, men ta likevel kontakt med lokalavdelingen nærmest deg hvis det er noen klinikker som mangler.
Ta deretter kontakt med klinikken det gjelder og book time for kastrering fredag 29. november. Vær raskt ute, timene kan fort fylle seg opp, men vi oppfordrer likevel til å booke inn en annen dato om det skulle være fullt. Hør med klinikken, ofte har de pakkepris på kastrering og ID-merking over en lengre periode eller i flere omganger i løpet av året.
Og ikke minst: bli med på vår markering foran Stortinget fredag 29. november klokken 12!

Oversikt over klinikker og lokalavdelinger:

 

Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland:

 

Dyrebeskyttelsen Norge Hedmark:

 

Dyrebeskyttelsen Norge Kongsberg:

 

Dyrebeskyttelsen Norge Lillehammer og omegn:

Dyrebeskyttelsen Norge Mandal:
 • Anicura Mandal – mandal@anicura.no – 38 26 11 41 – 200 kroner i avslag ved bestilling av time på fredag 29. november!
Dyrebeskyttelsen Norge Møre og Romsdal:
Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag:

 

Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus:

 

Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag:

 

Denne oversikten blir oppdatert fortløpende som vi får beskjed om klinikker/veterinærer som deltar i kampanjen.

 

Kosedyrene som har blitt samlet inn til markeringen foran Stortinget vil bli sendt til den humanitære stiftelsen Open Heart, som driver med bistand til fattige mennesker i Øst-Europa.

Join the discussion 4 kommentarer

 • Dyrebeskyttelsen Norge sier:

  Hei
  De fleste klinikker har gode tilbud på ID-merking og kastrering hele året. Klinikkene som er med på kampanjen bestemmer selv hvilke tilbud de opererer med og hvor lenge tilbudet varer. Ta kontakt med den av våre lokalavdelinger som er nærmest deg for å få liste på klinikker som er med på kampanjen. Du kan eventuelt kontakte klinikkene direkte. Lykke til med ny pus i hus.

 • Dyrebeskyttelsen Norge sier:

  Hei
  De fleste klinikker har gode tilbud på ID-merking og kastrering hele året. Klinikkene som er med på kampanjen bestemmer selv hvilke tilbud de opererer med og hvor lenge tilbudet varer. Ta kontakt med den av våre lokalavdelinger som er nærmest deg for å få liste på klinikker som er med på kampanjen. Du kan eventuelt kontakte klinikkene direkte.

 • Tilbaketråkk: Er katten din kastrert?