Sommeren er forbundet med stell av hage og uteområder. Vi gir deg tips for å unngå at ditt hagestell går på bekostning av dyrene.
Trimming og kutting av trær og busker

Kjøttmeis som holder til ved en fuglemater. Foto: Pixabay.
Robotgressklippere
Ugressmiddel/gift
Det er mange som bruker ugressmiddel ved uønskede planter eller gift for å bli kvitt det de ser på som skadedyr. Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer til at man tenker seg nøye om ved valg av metode for fjerning av ugress og for å unngå dyr som kan skape problemer i hagen.
Det er mange fugler, insekter og dyr, som pinnsvin og grevling som kan ferdes i våre hager. Hvis man har mye gift på planter og på bakken, kan man risikere at disse dyrene og insektene får i seg giften og blir syke. Pinnsvinhjelpen får hvert år inn flere dyr som er syke eller døde grunnet giftstoffer. Nøyaktig kilde kan ofte være vanskelig å bekrefte. Veterinærer har også meldt om hunder og katter som har blitt syke av ting de har fått i seg i hagen. En mulig kilde er gift lagt ut for å bli kvitt brunsnegler.
Noen anbefaler eddik fremfor kjemikalier, da dette vil være mer skånsomt for alt livet rundt det ugresset man ønsker å fjerne. Man kan også tilrettelegge mye ved å være bevisst på hvilke planter man planter i hagen og hvordan disse plantes. Det er mange som planter vekster de vet tiltrekker seg nyttedyr, som eksempelvis marihøne, bier og humle. Mange sverger også til variasjon i plantelivet i hagen for å få et mest mulig robust uteområde.

Brunsnegle er en forhatt inntrenger i manges hage. Mange av metodene for å bli kvitt denne rakkeren kan imidlertid være både uetisk og gå utover andre dyr. Foto: Pixabay.