Skip to main content
search
0
Nyheter

Pelsvarslerne dømt til å betale erstatning

Mink i bur 2010.

– Det er sterkt urovekkende at dem som varsler om dyremishandling i pelsdyrnæringen dømmes til å betale erstatning, sier Rune Ellefsen i Nettverk for dyrs frihet i en pressemelding.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge
D yrevernorganisasjonen som gjennom en årrekke har avdekket grov vanskjøtsel og mislighold av dyrevelferden i pelsnæringen, ble torsdag denne uken dømt til å betale 553.577 kroner i erstatning til en pelsbonde.

 

Avdekket grov vanskjøtsel

Saken startet i 2013, da fire representanter ifra Nettverk for dyrs frihet tok seg inn på en minkfarm til lederen for Norges pelsdyralslag i Rogaland og Hordaland og avdekket både alvorlig skadde og døde dyr.

Pelsdyrbonden politianmeldte de fire varslerne for innbrudd, som i mars i fjor ble dømt til 30 dagers betinget fengsel, men slapp å betale bondens erstatningskrav. Det er dette erstatningskravet pelsvarslerne nå må betale, etter en enstemmig avgjørelse av det sivile søksmålet som ble tatt opp i Gulating lagmannsrett.

– Til tross for at vi dokumenterte syke, skadde og døde dyr hos en av lederne i pelsdyrnæringen, gir rettsvesenet han nå erstatning fremfor straff. Dommen er absurd og et stort nederlag for dyrene, sier Ellefsen i pressemeldingen.

 

Knebler pelsvarslerne

Saken har vekket sterke reaksjoner fra andre dyrevernorganisasjoner, som mener at rettsaken er et forsøk på å kneble de som varsler om dårlig dyrevelferd. At pelsnæringen nå vant frem i Gulating lagmannsrett, kan skremme andre fra å varsle om dårlige dyrehold i fremtiden.

Da saken gikk opp for Gulating lagmannsrett i september, var representanter fra blant annet Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH til stede for å markere sin støtte til pelsvarslerne. Under rettsaken var også representanter ifra Dyrebeskyttelsen Norge ført opp som vitne.

 

Startet innsamlingsaksjon

Nettverk for dyrs frihet har starten en innsamlingsaksjon for å kunne betale erstatningskravet, samt fortsette arbeidet med å avsløre dyremishandling i pelsdyrnæringen.

Ønsker du å støtte aksjonen, kan du gjøre det her.

Støtteerklæring til pelsvarslerne

Både Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH hadde møtt opp for å vise sin støtte. Foto: Anne Lise Skoie Risøen

4 kommentarer

 • Rolf sier:

  Kan ikke dere fortelle hvorfor de ble dømt til å betale erstatning? Står ikke ett ord om det her.

 • Ragne sier:

  Jeg er for dyrevelferd – men jeg synes ikke det er riktig av Dyrebeskyttelsen Norge å stille seg bak lovbrudd, og å heve seg over norsk lov. Har man bekymringer for dyrs liv og helse, er den rette veien å kontakte Mattilsynet og gi inn en bekymringsmelding. Mattilsynet har undersøkelsesplikt. IKKE å gjøre innbrudd, uroe dyr midt på natta på annen manns eiendom eller utsette dyr for smittefare slik dommen lød på i denne saken. Dyreholdere er pliktig et strengt regelverk i omgang med sine dyr. (bare det å ikke bruke samme støvler i fjøs som grisehus, f.eks) Seriøse organisasjoner bør i allefall holde seg for god til å oppfordre og sanke økonomisk støtte til kriminalitet – for det er faktisk dët slikt er. Lovlig vei er lenger vei – men økonomisk støtte for å dekke inn lovbrudd får du ikke av meg.
  Skal man betale bøter for fartssyndere fordi man kan forstå de hadde det travelt den dagen også? Prinsippielt samme sak.

 • Marius sier:

  Dessverre så er de fleste dyrevernorganisjasjoner i Norge mest opptatt av å spre løgner og feilinformasjon samt bedrive hærverk . De kunne hatt en viktig stemme , men kampen om klikk og opphaussing av uvitende følgere trumfer det . Derfor er det en glede at den største bløffen av de alle noah mister statsstøtten .

Legg igjen en kommentar

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

 • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
 • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
 • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
 • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
 • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
 • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
 • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
 • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

  E-post for timeforespørsel