Tenk på dyrene i julen

Prøv vegetarisk julemat i år. Foto: www.veganmannen.no.
Prøv vegetarisk julemat i år. Foto: www.veganmannen.no.
Lag hjemmelagde hundekjeks og gi til hunden din. Foto: www.vegetarbloggen.com.
Lag hjemmelagde hundekjeks og gi til hunden din. Foto: www.vegetarbloggen.com.
Hold dyrene hjemme på nyttårsaften.
Hold dyrene hjemme på nyttårsaften.
Gi et medlemskap i gave
Gi et medlemskap i gave


Julen er en høytid som mange gleder seg til. God mat, tid med familie og julegaver, men hva med dyrene? Hvordan har de det i denne tiden? Her er noen tips til hvordan dyrene også kan få en fin julefeiring.

Mat fuglene

Om vinteren er det mindre tilgang til mat for fuglene. Da er det viktig at vi hjelper til med mating slik at de klarer seg gjennom vinteren. Fugler er spesielt glade i solsikkefrø, havre, meiseboller, jordnøtter, linfrø, frukt og bær. Bruk gjerne foringsautomater eller fuglebrett slik at maten ikke snør ned.

Vegetarisk julemat

Forsøk å spis vegetarisk mat i julen. Det finnes mye godt man kan lage. Nøttestek, vegisterkaker og mye annet som metter og gleder. Det finnes flere gode oppskrifter på internett og i vegetariske kokebøker. De siste årene har det kommet flere og flere alternativer til kjøtt, og med linser, bønner, nøtter, grønnsaker, frukt og soyaprodukter kan man lage dyrevennlige middager som er bra for både deg selv, miljøet og ikke minst dyrene.

Skadde og forlatte dyr

Finner du skadde fugler eller andre dyr, ta de med til veterinær slik at de kan få hjelp. Du kan også kontakte nærmeste lokalavdeling for å få tips og råd til hva du kan gjøre. I julen som i alle andre ferier er det et økende antall familiedyr som forlates av sine familier. Har du mistanke om at et dyr er blitt forlatt så meld ifra til nærmeste avdeling.  Se oversikt på www.dyrebeskyttelsen.no/lokalavdelinger.

Julegaver

Å gi dyr i julegave er ikke en god ide. Hvis du snakker med noen som vurderer å gi et dyr i gave, så snakk med de slik at de vet hva de binder seg til og at de har mulighet til å ta vare på dyret så lenge det lever.

Av dyrevennlige julegaver kan man gi:

  • Et medlemskap i Dyrebeskyttelsen Norge
  • Flotte produkter i vår nettbutikk
  • Kosmetikk og husholdningsprodukter som ikke er testet på dyr
  • Klær laget av naturmaterialer
  • Hjemmelaget vegansk pålegg, godteri eller kaker

Julepynt

Hvis dere har dyr hjemme, pass på så de ikke skader seg på julepynten. Pass spesielt på stearinlys, juletrelysene og pynten slik at dyrene ikke spiser på det eller skader seg. Katter syns gjerne gavebånd er morsomt å leke med. Gavebånd er imidlertid ingen god katteleke, da båndet er skarpt og katten kan skade seg stygt på det. Kjøp gjerne egne leker til dyrene så de har noe å kose seg med i julen, så julepynten blir mindre interessant.

Stressende med mye besøk

Rundt juletider er det mange som vil få en del gjester. Sørg for at dyrene har en trygg og rolig plass de kan trekke seg tilbake, og husk på at mange fremmede kan stresse dyrene.  La dyrene få fred når de ønsker det og prøv å oppretthold vanlige rutiner som dyrene er vant til.

Menneskemat er ikke nødvendigvis dyremat

Pass på at du ikke gir dyrene julemat og godteri som de ikke tåler. Ikke gi dyrene vanlig sjokolade, noe som inneholder kumelk, fet/salt mat eller ting med sukker. Selv om det er vel ment, vil dyrene kunne bli svært dårlig. Pass på hva du har stående fremme på bordet også, noen dyr er flinke til å forsyne seg selv. Lag heller hjemmelagde cookies til hunden for eksempel, se oppskrift på Vegetarbloggen.com.

Nyttårsaften

Har du dyr så hold de hjemme på nyttårsaften. Mange dyr blir redde av rakettene. Ha gjerne dyrene på et stille rom og sett gjerne på litt rolig musikk. Ofte kan lysglimtene fra rakettene være skremmende, så sørg for å dekke til vinduene. Vær sammen med dyrene og oppfør deg helt som normalt. Om også du blir stresset vil dyret oppdage dette og oppleve situasjonen enda mer skremmende.

Ekstra oppmerksomhet

Gi dyrene litt ekstra oppmerksomhet i julen med mye kos, ekstra godsaker og lange turer om du har en hund som liker det.

Nyttårsforsett

Lag deg et dyrevennlig nyttårsforsett. For eksempel at du skal mate fugler en gang i uken, spise mer vegetarmat, gå mer turer med hunden din, bli frivillig med en av våre lokalavdelinger eller noe annet du kommer på.

Vi ønsker alle våre medlemmer, frivillige og støttespillere en flott, fredelig og dyrevennlig julefeiring!