Stiller oss positiv til forbud

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com


(Publisert 22.02.2017)

Næringskomiteen har denne uken avgitt en innstilling i forslaget fra stortingsrepresentantene om å forby import av gatehunder. 

Både Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Den norske veterinærforeningen har lenge advart mot å ta hjem hunder fra utlandet. Nå har representantene på Stortinget lagt frem et forslag om å forby all import av gatehunder til Norge. Dyrebeskyttelsen Norge stiller seg positiv til et slikt forbud.

- For å ivareta helse og velferd for både dyr og mennesker i Norge, er det viktig at vi er strenge på hva vi importerer inn i landet. Juks med blant annet rabiesvaksiner utgjør en stor helsetrussel, forteller veterinærfaglig rådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge, Birgitte Fineid.

Forslaget til regjeringen kan leses her

 

Rabiesfri inntil videre

Norge er ett av få land som i dag anses som rabiesfri, og det er generelt lav forekomst av smittsomme sykdommer og parasitter blant dyr her i Norge. Ved å importere gatehunder til Norge, økes risikoen for at rabies blir en etablert sykdom her også.

For å importere en hund til Norge, må man søke Mattilsynet om tillatelse. Problemet med importprosedyrene, er at det kan jukses med papirer og veterinærattester før hundene reiser til et annet land. Selv om det står at hunden er blitt vaksinert mot rabies og andre farlige sykdommer, er ikke dette alltid tilfelle.

Ifølge en rapport fra Veterinærinstituttet i 2013 om importerte gatehunder, kom det fram at mange av hundene var for dårlig beskyttet mot rabies. 40 av de 75 hundene som ble undersøkt hadde for lave antistoffer mot rabies. 18 % av hundene hadde ingen antistoffer mot denne farlige sykdommen og det ble stilt spørsmål om disse i det hele tatt hadde fått vaksine.

I tillegg ble det rapportert om tilfeller av parasitter og sykdommer som ikke er etablert i Norge. Dette var hunder som ifølge passet skulle være vaksinerte og sykdomsfrie.

Importerer man en hund og det blir påvist mangelfull vaksinasjon eller fare for smitte av sykdommer, vil man risikere at hunden må sendes i karantene for en lengre periode eller i verste fall blir avlivet.

 

Gi heller pengestøtte

Selv om tanken bak det å hjelpe en gatehund er god, er det problematisk at man risikerer å innføre farlige sykdommer og parasitter blant norske dyr. En bedre løsning vil være å engasjere seg i de lokale dyrevernsorganisasjonene i de landene hvor hundene kommer fra.

I Norge har vi ikke gatehunder, men det betyr ikke at det ikke finnes hunder som sårt trenger nye hjem. Er man interessert i å adoptere et hjemløst dyr, finnes det nok av annonser på Finn.no eller man kan ta turen til ett av de mange overfylte hjelpesentrene rundt om i landet.